Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

1
2
3

Ublaživači, Amortizeri

Broj proizvoda u kategoriji: 3997

100% PRAVI REZERVNI AUTO DIJELOVI ZA SVAKU NARUDŽBU!

Odaberite uslugu Silux Premium za kupovinu bez briga.

Još
3959
proizvoda

Ublaživači, Amortizeri

Ublaživači odnosno amortizeri tokom vožnje ublažavaju (amortiziraju) učinke neravnog terena ili površine ceste na samo vozilo i putnike u tom vozilu. Zbog njih ćemo bez težih posljedica na naš automobil na putu prelaziti i razne rupe, udubljenja, ispupčenja i druge nepravilnosti, a bit će i prilično ugodna vožnja makadamskim putevima. Ublaživači uspješno suzbijaju snažne sile, koje imaju utjecaj na automobil na takvoj cesti, održavajući kabinu u stabilnom položaju bez naglih udaraca. Bez njih, vožnja bi definitivno bila veoma neugodna ili čak neprijatna. Ublaživači naime omogućuju da se svaki kamen, rupa i ispupčenje na cesti kojim se vozimo ne osjeti. Zbog toga amortizeri igraju ključnu ulogu u ugodnosti vožnje i zaštite vitalnih dijelova automobila od prekomjernih vibracija koje bi im mogle uzrokovati veće ili manje štete.

Kad osjetite svako ispupčenje...

Ako tijekom vožnje sa vašim automobilom previše osjećate svaku rupu na cesti, za to mogu biti krivi istrošeni ublaživači. Vrijemenom se istroše, zbog čega više ne mogu ublažiti svaku silu stvorenu tijekom vožnje po neravnom terenu. Međutim, istrošeni amortizeri odnosno ublaživači više nisu tako učinkoviti, što se osjeti tijekom vožnje i imaju veliki utjecaj na moguća oštjećenja koja mogu nastati na pogonu. Ublaživači naime sprečavaju da automobil ne bude izložen prekomjernim vibriranjem, što može dovjesti do oštjećenja. Zbog toga ne treba odlagati zamjenu, zbog jakih sila i vibracija dijelovi pogona se mogu zamagliti, što ima negativni utjecaj na njihov učinak. Uz to, istrošeni ublaživači čine vožnju manje ugodnom. Međutim, ne smijemo zaboraviti da ublaživači nisu jedini dio automobila koji brine ne samo za amortizaciju, već je cijeli sustav amortizacije namijenjen za ovu svrhu.

Novi ublaživači za ugodniju vožnju

Zamjena amortizacionog sustava je neophodna tada, kada su pojedini elementi kao što su ublaživači oštjećeni, što dovodi do nepravilne ili prekomjerne upotrijebe. Iako amortizeri automobila imaju prilično dug životni vijek, ponekad ih je potrebno zamijeniti ranije. Na to u kakvom stanju su ublaživači uglavnom ima utjecaj naš stil vožnje i po kojem terenu se najviše vozimo. Kada ga zamijenite, pametno je pregledati ostale dijelove sustava amortizera, jer nisu samo ublaživači, već i ovjes, igra veliku ulogu u ublažavanju, odgovoran za ublažavanje raznih sila i za ugodniju vožnju. Najbolje je zamijeniti zajedno sa ublaživačima i ovjes, po potrebi i druge dijelove sustava prigušivanja ako je potrebno. Na taj način ćemo osigurati da cjeli sustav sa ublaživačima bude u optimalnom stanju i da sile ublažavanja nastale vožnjom po šljunku, ispupčenjima i udubljenjima budu što učinkovitije. Dobro funkcionišući ublaživači i ostali dijelovi sustava ublažavanja pružaju najbolju zaštitu pogona i veći komfor tokom vožnje bez obzira na bušotine na površini putu!

Broj atrikala za usporedbu: . Ukloni sve Usporedi

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi