Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

1
2
3

Katalizatori

Broj proizvoda u kategoriji: 21

100% PRAVI REZERVNI AUTO DIJELOVI ZA SVAKU NARUDŽBU!

Odaberite uslugu Silux Premium za kupovinu bez briga.

NE MOŽETE PRONAĆI ARTIKL KOJEG TRAŽITE?

Molimo nazovite nas na 070 310 086 ili pošaljite poruku i pomoći ćemo vam.

Katalizatori

Katalizator

Za pročišćavanje ispušnih plinova, moderni automobili imaju ugrađen poseban dio, katalizator. Takvi automobilski ispušni sustavi manje onečišćuju okoliš s raznim štetnim i otrovnim plinovima. Pri radu motora s unutarnjim izgaranjem nastaju razni plinovi i druge tvari koje onečišćuju okoliš. Tu spadaju:

-     najotrovniji ugljični dioksid
-     dušikov oksid
-     kancerogeni ugljikovodik 
-     mnogi drugi plinovi

Svi oni se uz pomoć katalizatora mogu uspješno smanjiti. U optimalnim uvjetima, katalizatori osiguravaju čak 90% manje štetnih tvari u ispušnom sustavu, što ih čini jednim od glavnih dijelova automobila.

Kako funkcionira katalizator?

Ispušni sustavi automobila postaju sve sofisticiraniji. Katalizator igra ključnu ulogu u tome. On mora biti ugrađen što je moguće bliže motoru, kojem je za rad potrebna visoka temperatura. Prema europskim direktivama, katalizatori moraju sadržavati najmanje dvije Lambda sonde koje osiguravaju opskrbu kisikom i odgovarajući omjer zraka i goriva. 

Katalizator se sastoji od malih ćelija i zbog toga nalikuje saću. Opasni plinovi teku kroz pojedinačne ćelije ili kanale prekrivene tankim slojem plemenitih metala. Pri tome dolazi do raznih kemijskih reakcija koje štetne ispušne plinove pretvaraju u manje štetne. Katalizator je zato važan da automobil manje onečišćuje okoliš i da tijekom vožnje ne ugrožava zdravlje onih koji se u njemu voze, kao i prolaznika na cesti.

Pravi izbor za dugi vijek trajanja katalizatora

Svaki katalizator sastoji se od jezgre i kućišta. Kućište mora biti izrađeno od što je moguće otpornijih materijala i mora biti potpuno zabrtvljeno kako bi jezgra bila dobro zaštićena i kako se ne bi oštetila. To se najčešće događa kod starijih automobila u kojima je kućište već istrošeno, tako da katalizator više ne funkcionira optimalno. Kod novijih automobila najveći problem predstavlja curenje ili neispravnost priključka Lambda sonde, što uzrokuje ulaz zraka u katalizator izvana. 

Kvalitetetan katalizator se ne bi smio tako lako pokvariti, zato je pri bilo kakvom kvaru ili oštećenju potrebno otkriti njegov uzrok. Tako se lako može spriječiti da se to ponovno pojavi nakon zamjene katalizatora. Odlučite li se za izmjenu katalizatora, izaberite onaj najbolji! Korisni vijek kvalitetnog katalizatora vrlo je dug u pogledu redovitog održavanja i održavanja vozila. U teoriji, u većini slučajeva ga uopće ne biste trebali mijenjati, ali u praksi se pokaže da bi ga, za optimalnu učinkovitost, trebalo na svakom vozilu barem jednom zamijeniti. Za dugi životni vijek zaslužni su izdržljivi materijali kućišta, koji su otporni na koroziju i druge promjene i oštećenja. Takvo izdržljivo kućište osigurava besprijekoran rad katalizatora dugi niz godina. Ispravan katalizator ne samo da će osigurati čistiji zrak i manje onečišćenja, već će i poboljšati performanse vašeg automobila!

Veliki asortiman katalizatora

Kada ipak dođe vrijeme za zamjenu katalizatora, ne očajavajte. Silux.hr vam nudi veliki asortiman katalizatora, prilagođenih za benzinske i dizelske motore, kao i za pojedine modele vozila. Ako niste sigurni koji model je prikladan za vaš automobil, uvijek nam se možete javiti i naše stručno osoblje vam uvijek stoji na usluzi.

S obzirom da je katalizator dio koji se ne mora često mijenjati, bolje se odlučiti za što kvalitetniji, kako biste osigurali njegov dugotrajan životni vijek te što manje zagađenje okoline. 

Broj atrikala za usporedbu: . Ukloni sve Usporedi

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi