Svi proizvodi

Vaša garaža je prazna. Bez brige, na poslu nisu bili lopovi :)

Parkiralište

Korisnički račun

Registrirajte se!

Registriranim korisnicima je kod nas još udobnije. Pogledajte proteklu kupnju, uživajte u posebnim ponudama, sastavite listu želja i pričekajte da vas obavijestimo, ako se spusti cijena vašeg najdražeg proizvoda.

Registriraj se!

Napunite košaricu sa proizvodima…

Kako očistiti filter goriva?

05.08.2019

Kada u svojeg limenog ljubimca često ulijevamo gorivo loše kvalitete, ali i zbog hrđe koja ponekad nastaje u spremniku goriva, može doći do stvaranja taloga koji onda prije ili kasnije završava u sustavu goriva, prije svega na filteru. Filter možemo zamijeniti novim, ali imamo i opciju čišćenja starog filtera i vraćanja u automobil. Kako to učiniti?

Kako očistiti filter goriva?

Prvo trebate smanjiti pritisak u sustavu goriva. To ćete napraviti tako da otpojite pumpu goriva. Dakako, morate znati gdje se ona nalazi i na koji način to napraviti pa provjerite u uputama vozila ili s nekim tko se razumije u te stvari (ako to niste vi). Kada otpojite pumpu goriva, samo to neće biti dovoljno da se spusti tlak u sustavu već ćete morati pokrenuti motor automobila i pustiti ga da radi koju minutu do dvije kako bi pritisak nestao. Zbog ovoga se pobrinite da vam je automobil parkiran na dobro prozračenom mjestu, a ne u nekoj garaži ili sličnom zatvorenom prostoru. 

Nakon toga trebali biste otpojiti i akumulator. To ćete učiniti tako da odvojite minus spojku s akumulatora. Ovo ne bi trebalo biti teško jer su plus i minus strana obično dobro označene. Također, dok ovo radite automobil mora biti ugašen (što je i logično, ali ipak nije zgorega za ponoviti). Pripazite da spojku dobro odvojite od cijelog sustava kako ne bi došlo do slučajnog dodira i iskrenja. 

Kada ste sve ove pripremne radnje učinili, trebate izvaditi filter goriva. Na svakom modelu automobila smješten je na drugačijem mjestu pa prije nego ga locirate najbolje je provjeriti u uputama vozila. Dakako, uglavnom je smješten negdje na potezu između glavnog dijela mašine prema spremniku goriva. Najčešća lokacija mu je odmah iza pumpe za gorivo, ali, kao što smo rekli, ne mora biti pa svakako provjerite. 

Prije vađenja dobro je podignuti automobil pomoću dizalice kako biste se mogli zavući ispod njega. Za ovaj posao odlične su garaže i slični prostori koji imaju otvore u podu u kojeg možete ući i ležerno raditi ovaj posao. Dakako, svjesni smo da ih većina garaža nema pa ćete si morati pomoći dizalicom. 

Kada se zavučete ispod automobila sa sobom ponesite posudu u koju ćete uhvatiti ostatke goriva, ali i svakako stavite rukavice. Naime, na filter su prikopčane cijevi za gorivo koje ćete morati otpojiti, a kada to učinite, ostaci goriva će iscuriti van pa budite spremni. Također, za odvajanje cijevi možda će vam trebati i kakav odvijač, a možda ćete to moći učiniti i prstima, ovo isto varira od modela do modela. 

Ovisno o vozilu, filter je ili u posebnom spremniku ili je pričvršćen posebnim vijcima. Kada ga vadite zapamtite koji je pravilan položaj kako biste ga kasnije mogli vratiti bez problema. Kada ste ga konačno izvadili, izlijte ostatke goriva iz njega te ga našpricajte sredstvom za čišćenje. Za ovo situaciju možete koristiti sprej za čišćenje karburatora koji se može pronaći u trgovinama. Očistite svu nečistoću i čestice koje su se ondje našle te ostavite da se suši oko sat vremena. Potom još jednom ponovite sprejanje, čišćenje i sušenje. Nakon ovoga možete ga vratiti na mjesto ponavljajući sve one radnje koje ste činili dok ste ga skidali. 

Spustite automobil s dizalice, spojite akumulator i pumpu za gorivo. Pokrenite motor. Možda će vam trebati nekoliko okretaja ključem dok to učinite. Ostavite ga da radi nekoliko minuta pa provjerite curi li gorivo negdje ispod vozila. Ako je sve čisto obavili ste ovaj zadatak veoma uspješno. 
 

Naši korisnici nas vole po cijeloj Evropi